søndag den 9. juli 2017

HAIM - Something To Tell You (album)

Og med HAIMs koncert på Tinderbox, røg udgivelsen af deres andet album direkte til toppen af min liste over albums jeg gerne vil anmelde. Beklager Papa Roach.

Bandet HAIM skiller sig ud på mange punkter. For det første er det en all girl group (også selvom de ikke vil have, at man snakker om det, ændrer det altså ikke på, at der er full house, når det kommer til vajayjays). Derudover så skriver og producerer de størstedelen af deres sange selv, hvilket faktisk ikke burde imponere, men i dagens musikindustri er sådan noget pænt bad-ass og så er de bare skide charmerende på en super cool og down-to-earth måde.

Deres andet album, Something To Tell You (2017), er et rent kærlighedsalbum. Men mest den ulykkelige slags. Det handler om at sige farvel, om alt det man aldrig fik sagt og om kærlighed der går i stykker. Sunget med de bedste harmonier jeg længe har hørt. Altså jeg ved godt, at de er søstre, men for fanden deres stemmer klæder hinanden. Det er helt åndssvagt. 

Lyden er velproduceret og stilrent soft rock inspireret af 80'erne, med pop og R&B hentet fra 90'erne og med et strøg af country, der gør, at HAIM lyder som et mix fra en helt anden tid - og dog, så synes jeg, at de passer perfekt ind på vores hitlister lige nu. Det er sådan noget her musik vi har brug for.

Åbningsnummeret Want You Back er essensen af HAIM og hvor de stilistisk er at finde på skalaen og alle andre sange kører i samme spor, men med elementer af de forskellige stilarter HAIM er i stand til at mestre.
Little of Your Love har denne country vibe over sig, hvor man får lyst til at finde sine skindstøvler og cowboyhat frem (som vi jo alle sammen ejer, selvfølgelig). Jeg ved ikke hvad Found It In Silence er - udover et kæmpe klimaks, der bliver smidt direkte i hovedet på en, når man mindst venter det. Med kor og strygekvartet, skiller den sig nok mest ud og er sjovt nok også min yndlingssang på albummet. Walking Away er et dejligt eksempel på HAIMs version af R&B, der ligeså godt kunne komme fra en pigegruppe i 90'erne.

I forhold til deres første album, Days Are Gone (2013), er de stilmæssigt ikke rykket sig alverden. Deres lyd er modnet en smule og dog så er det hele så velpoleret nu, at de små detaljer drukner og vi bliver derfor frarøvet en ekstraordinær musikoplevelse. 

Det er dog lykkedes HAIM at kreere et helt album om kærlighed, der ikke giver mig lyst til at kaste op ud over tastaturet, for modsat Ed Sheeran, der gerne vil være vildt poetisk, men fejler miserabelt, så siger HAIM bare tingene som det nu engang er - nærmest på samtaleniveau - deraf navnet Something To Tell You. Men jeg kan samtidig også undre mig over, at 3 talentfulde og modne kvinder har intet andet på hjertet end op- og nedture i et forhold. 

Men på trods af simplificeringen af deres tekstunivers, så er det jo følelser vi alle sammen kan relatere til, og det passer utroligt godt til, hvor ubesværet alle sange bliver udført. Der er intet såkaldt skrig klimaks i HAIMs sange, som så mange andre kvindelige artister ellers er store tilhængere af. I stedet bygger de det hele op omkring deres smukke harmonier, forskellige lag af instrumenter og stilarter.

"Three fingers on the edge 
You always talk me down in the end 
Made me think you were right, all this time 
Not this time, not this time 
Both of us, holding back 
But you were the most guilty of that 
Someone else on your mouth, 
all this time I was right, wasn't I" 
- Found It In Silence

Hvis man har et knust hjerte, ens forhold er mere lort end lagkage, eller ens favorit pizzaria holder ferielukket hele sommeren (hele Odense kunne muligvis høre mit skrig, da jeg fandt ud af dette), så er det her det perfekte album at sætte på, når man skal sejle lidt rundt i sin egen melankolske sø.

Album nr. 2 er altid svær, specielt hvis man har sat baren så fucking højt, som HAIM gjorde med Days Are Gone (2013). Hvor Something To Tell You (2017) ikke slår mig som ligeså charmerende, eller nyskabende, er det alligevel et album, som jeg helt sikkert kommer til at lytte til igen og igen.

Top 3 favoritter: Found It In Silence - Want You Back - Right Now
Top 3 værste: Ready For You - You Never Knew - Walking Away

HAIM er til dig, der godt kan lide: Lorde -  Florence and the Machine - The xx

Ingen kommentarer:

Send en kommentar